lördag 7 februari 2015

Fågel-fakta

Hejsan på er vi har ju lovat er lite fakta om fåglar och nu så har vi äntligen fixat allt och ska skriva fakta!!



Utseende

Fåglars utseende och sätt att leva varierar mycket, från den stora albatrossen som lever nästan hela sitt liv i luften till pingvinen som inte kan flyga alls. Det finns fåglar som vadar och de som lever simmande i vatten. Många små fåglar äter frön eller insekter medan stora rovfåglar kan äta andra fåglar och även däggdjur.

 Största och minsta

Världens minsta fågel är den 5 centimeter långa bikolibrin som bara väger 2,5 gram. Störst är den afrikanska strutsen som kan bli ungefär 2,5 meter hög och väga 135 kg. Fåglar har lätt, ihåligt skelett och stor hjärna, där lillhjärnan som står för koordinationen och därför är viktig under flygning, har fått mycket stor plats.


Kännetecken för fåglar

Det som mest särskiljer fåglar från andra djur är deras fjäderdräkt. Alla fåglar har fjädrar (vilket inga andra djur har) och vingar (som är omvandlade framben). Majoriteten av alla fågelarter kan flyga, men inte alla. Fåglar är relativt sett mycket lätta djur och den största anledningen till det är att de har lätta skelett, då ett flertal av benen och kraniet är ihåliga och luftfyllda. De flesta fåglar är dessutom spolformade och har en fysionomi som passar bra för flygning. Lyftkraften får de genom en kombination av vingens form och genom att flaxa med vingarna. Fåglarnas kraftigaste muskler är de som svarar för vingrörelserna.

 

Fågelarter

Det finns mellan 9 000 och 10 000 olika fågelarter i världen, beroende på hur man kategoriserar en art.

SKATA:
 

Skata

 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar